Kwiaty nie tylko w wazonach, ale i na talerzu? Tak! I to nie jest żadna nowinka z wegetariańskiego świata. Kolorowe pąki w różnych postaciach pojawiały się w potrawach wielu kultur starożytnych, a w kuchni francuskiej, greckiej czy indyjskiej do dziś są chętnie wykorzystywane. Przeczytaj, które kwiaty z przydomowego ogródka można bezpiecznie jeść. Odkryj listę jadalnych kwiatów.
Kwiaty – nie tylko pachnące, ale i smaczne!
Podobnie jak zioła, jadalne kwiaty mogą wzbogacić potrawy o nowe nuty smakowe. Za sprawą delikatnej słodyczy lub cierpkości taki dodatek doskonale sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach, np. sałatkach, daniach warzywnych. Oczywiście nie można tu zapomnieć o czysto estetycznych walorach – kolorowe płatki mogą podkręcić kolor sosu lub kremu, a całe pąki będą pięknie dekorować wiosenne i letnie torty.
Zanim sięgniesz po kwiaty w kuchni, pamiętaj, że nie wszystkie gatunki są jadalne. Część pięknie kwitnących roślin z ogrodu jest wręcz silnie trująca. Mowa tu zwłaszcza o takich kwiatach, jak m.in.: tulipan, konwalia, piwonia, hiacynt, datura, lilia.
PAMIĘTAJ! Tych kwiatów nie jedz: tulipan, konwalia, piwonia, hiacynt, datura, lilia
A jak spożywać kwiaty jadalne? Najlepiej na surowo! W ten sposób nie tylko wydobędziesz z nich wszystkie walory smakowe, ale i składniki odżywcze. Z niektórych gatunków (pomarańcza, róża, lawenda) można zrobić syropy lub wodę kwiatową do potraw. Jeszcze inne kwiaty jadalne, np. kwiaty cukinii, nadają się do zapiekania i smażenia.
PAMIĘTAJ! Zbieraj tylko kwiaty pochodzące ze sprawdzonego źródła. Rośliny znalezione przy drodze lub w parkach miejskich (oraz kupione w kwiaciarniach) mogą zawierać zanieczyszczenia oraz pesty- i herbicydy.
Jadalne kwiaty – przegląd
Sprawdź, które kwiaty śmiało można wykorzystać w kuchni.
CZOSNEK – fioletowe, okrągłe kwiaty doskonale uzupełniają sałatki warzywne i jajeczne.
BRATEK – chociaż nie ma wyraźnego smaku, nadrabia jako jadalna dekoracja zup, sałatek oraz deserów.
RÓŻA – z aromatycznych i lekko słodkawych kwiatów wychodzą doskonałe dżemy, nalewki i wody różane. Przed spożyciem z płatków usuń białe końcówki, które nadają lekko gorzki smak.
NASTURCJA – te kwiatki w wiosennych kolorach zaskakują lekko pieprzną nutą. Sprawdzą się do przełamania mdłego smaku zieleniny lub podkręcenia pikantniejszych przypraw.
SŁONECZNIK – żółte płatki można jeść na surowo, ich smak jest zbliżony do ziaren, lecz znacznie delikatniejszy. Pąki można gotować na parze lub w wodzie.
CHABER – nadaje potrawom błękitnego odcienia. Świeże płatki można dodawać do deserów, np. serników, kremów czekoladowych, lub koktajli i sałatek.
LAWENDA – ma bardzo charakterystyczny aromat oraz smak. Doskonale podkręca smak słodkich potraw (np. pana cotta, ciasteczka maślane, lody), nadając im nieco wytrawnego, ziołowego charakteru.
RUMIANEK – urocze kwiatki sprawdzą się jako smaczna ozdoba do dań z jajkami lub sałatek. Mają lekko miodowy smak.
Przeczytaj także: Herbata rumiankowa – na co działa i jak często ją pić?
MNISZEK LEKARSKI – kolejny kwiat jadalny z polskich ogrodów i łąk. Początkowo jest lekko gorzki, ale i ma w sobie również wiele słodyczy, która komponuje się zwłaszcza ze świeżą zieleniną.
NAGIETEK – nie tylko nadaje się do przyrządzania zdrowych herbatek, ale i może stanowić ciekawy dodatek do potraw. Ze względu na smak oraz wygląd nazywany jest często „szafranem dla biednych”.
CZARNY BEZ – z aromatycznych kwiatów bogatych w wit. C warto zrobić syrop, nalewkę lub napar. Kwiaty z czarnego bzu można również smażyć w cieście.
ROBINIA AKACJOWA – często mylona z akacją. Białe kwiaty o słodkim smaku można wykorzystać w deserach oraz smażonych plackach.
AKSAMITKA – te intensywnie żółto-pomarańczowe kwiaty są jadalne i mają gorzko-słodki smak z cytrynową nutą.
CUKINIA – to chyba najbardziej znane kwiaty jadalne. Popularność zyskały zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej. Całe pąki można jeść na surowo lub faszerować, np. serem lub mięsem, a następnie smażyć lub zapiekać.
Na moim blogu pokazuje wam alternatywną drogę we wszystkich sferach życia. Sama nimi kroczę i też chce, żebyście poszli ze mną. Zapraszam we wspólną podróż!